ИД ја презеде одговорноста за нападите во Брисел – „спијачи“ на 50 места чекаат да дигнат се во воздух

Објавено: вторник, 22 март 2016 во 13:47
Spread the love

Терористичката организација ИД ја презеде одговорноста за нападите во Брисел, јави ТАСС.

Во трите експлозии кои изутрината одекнаа во Брисел загинаа најмалку 26 луѓе, а ранети се повеќе од 130, јавија белгиски медиуми.

Белгиската министерка за здравство Маги де Блок изјави дека во нападите на аеродромот загинале 11 луѓе, а повредени се 81, додека во метро станицата Молебек загинаа најмалку 15 луѓе, а повредени се најмалку 55.

Тамошните медиуми пренесоа непотврдени информации дека во градо се наоѓаат на 50 места т.н. „спијачи“ кои очекуваат наредба како, каде и кога да нападнат.

Локалните радио-станици ја пренесоа веста дека е само прашање на време кога цел Брисел ќе летне во воздух доколку терористите одлучат така.

Исто така, според тврдењата на разузнавачките служби центарот на „терористите-спијачи“ се наоѓа токму овде што го зголемува стравот и потребата за засилени мерки за безбедност.

Инаку, овој град стана еден од најопасните во Европа и се почесто се поврзува со тероризмот.