(ВОЗНЕМИРУВАЧКО ВИДЕО) Жестоки борби во Сирија – Мртви терористи на сите страни

Џихадистите на таканаречената Исламска дражва успеаа да го пресечат главниот пат кој во градот Алепо на североистокот на Сирија, режимските сили го користат за снабдување, соопшти денеска Сириската опсерваторија за човекови права.

Во соопштението се наведува дека во текот на борбата на југоисточните премини на Алепо, кој е поделен меѓу режимските и бунтовничките сили, како и на подрачјето околу градот Канасер.

Сириската новинска агенција блиска до џихадистите објави дека борците на Исламската држава го пресекоа патот кој води кон Алепу.

Алепу е најголемиот град во Сирија и некогаш нејзин комерцијален центар, поделен меѓу режимските и опозициските сили, додека Исламската држава го држи источното предградие на тој град.

Последните недели во тој град се одвиваат жестоки борби, поради што силите на сириската војска тргнуваат во офанзива за да ги отсечат патиштата кон тврдината на бунтовниците.