Во соборниот храм Светите Кирил и Методиј во Тетово отслужена света архиерејска и божествена литургија

Во соборниот храм Светите Кирил и Методиј во Тетово денеска по повод црковниот празник „Светите три ерарси“, тројца владици на Македонската правослвна црква, митрополитот тетовско – гостиварски господин Јосиф, митрополитот европски господин Пимен и митрополитот кумановско – осоговски господин Јосиф отслужија света архиерејска и божествена литургија.

Христијанската црква на овој ден заедно го празнува споменот на трите светци Василиј Велики, Јован Златоуст и Григориј Богослов.

Во својата беседа пред верниците надлежниот митрополит тетовско гостиварски господин Јосиф посочи дека  празникот е востановен во деветтиот век  во Цариград од страна на епископот Јован бидејќи со тек на времето христијаните започнале да се делат мерејќи кој од тројцата светители е посвет од другите. За да го запре безумието Црквата го установила нивното заедничко и рамночесно празнување на овој ден иако секој од нив има и свој посебен празник.

– И токму овој настан и сето тоа што му претходеше имаше голема смисла и голема порака за нас денешните современи христијани како насекаде во светот така и овде за нас во Македонија. А пораката е дека разединетоста, несогласието, раздорите се само продукт на нашето несмирение и на нашето неправилно живеење како христијани. А гледаме од житието на овие тројца боговенчани мажи на бога дека на бога му е угодна сплотеноста, еднодушноста и едномислието во заедничкото дело ма спасението, рече митрополитот тетовско гостиварски господин Јосиф.

На денешната литургија во Тетово посветена на трите ерарси сослужуваа повеќе архимандрити, игумени и свештеници од неколку епархии и манастири на Македонската православна црква – охридска архиепископија.

mpc2mpc3mpc4