Медведев: Дали Американците и Арапите сакаат нова светска војна

Dmitry Medvedev, Russia's prime minister, gestures during a Bloomberg Television interview at his residence in Gorki, near Moscow, Russia, on Monday, May 19, 2014. The government leader rebuked a communications official for saying in an interview published yesterday that Russia has the right to fully block online social networks if they don't uphold new legislation tightening control over the Internet. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg *** Local Caption *** Dmitry Medvedev

Вклучувањето на арапските земји во конфликтот во Сирија би довел до нова светска војна, оцени рускиот премиер Дмитриј Медведев.

– Американските и нашите арапски партнери треба сериозно да размислат за тоа. Дали ти сакаат перманентна војна? Дали навистина мислат дека набрзина можат да победат во ова војна, изјави Медведев во интервју за германскито весник „Ханделсбалт Бизнис Дејли“.

Според него, таквото сценарио треба да се спречи со сите расположливи сили и наместо тоа сите да се насочат на преговори за примирје.

– Неопходно е да ги натерам сите страни (во сирискиот конфликт) да седнат на преговарачка маса, наместо да се поттикнуваат искри на нова светска војна, порача Медведев.