Што се случува со вашето тело ако пиете само газирани сокови

Објавено: понеделник, 8 февруари 2016 во 13:17
Spread the love

Колку пати сте слушнале дека газираните сокови се штетни? Сигурно безброј пати. Но, што навистина се случува со вашето тело кога пиете само газирани пијалаци?

Пред неколку денови излезе видео во кое на многу сликовит начин е прикажано колку газираните сокови се штетни.

Веќе со првата голтка на еродиа забната глеѓ, така што бакериите брзо се собираат и со текот на времето се создава кариес.

Но, тоа е само почеток. Во само една лименка газиран напиток се наоѓаат 46 грама шеќер, така што рецепторите на јазикот сигнализираат чувството на слатко и испраќаат порака во мозокот каде се наоѓа и центарот за награа – мозокот тоа го сигнализира како нешто добро и затоа бара нова доза Така се јавува зависност по благо.

Само за пример. Доколку неколку дена пиете газирани сокови наместо вода, тогаш во телото ќе се внесат дополнителни 5.432 калории со целата храна која редовно ја конзумирате – секако, разликата ќе се почувствува и на вагата, па не е ни чудоно што токму газираните сокови се еден од главните виновници за дебелината во САД.

Големото количество шеќер е опасно за нормалната работа на организмот и може да дојде до нарѕшување на работата на инсулинот што доведува до дијабетес.

Газираните сокови го забрзуваат и стареењето, а ако не сте знаеле, нивната штетност се споредува со пушење наркотични средства.