Македонија 23. во Европа според вкусот на храната

Објавено: петок, 5 февруари 2016 во 10:16
Spread the love

Пастрмајлијата, ајварот и тавче гравче  се хрната која не сместува на 23.место во Европа според извештајот на „Бизнис вик“.

„Нивните вина – особено во Тиквешијата – исто така не се шега“, се вели во текстот, во кој се рангираат 48 европски земји според вкусот на автентичната храна и пијалаци.

На оваа ранг листа Косово е на 41 место, Словенија на 32. место, Србија на 30, Албанија на 26., Босна и Херцеговина на 21 , Бугарија на 14., Грција на 11. а Хрватска на одличното седмо место.

На прво место е Италија, а на последно е Ватикан, каде има само еден ресторан. Веднаш зад Италија, се Франција па Шпанија.