Над 134 илјади лица со висок ризик од кардиолошко заболување

Објавено: понеделник, 18 јануари 2016 во 18:17
Spread the love

Многу висок ризик да добијат кардиолошко заболување имааат 134.326 лица, а како последица на тоа заболување се очекува 13.432 лица да имаат фатални последици во наредните 10 години. Ова е утврдено кај возрасната група од 24 до 65 години од обработени 381.878 податоци по спроведените превентивните прегледи од страна на матичните лекари во 2014 и 2015 година за рано и навремено откривање на кардиоваскуларни, бубрежни заболувања и дијабетес мелитус.

fz

Од 579.813 лица со дијабетес, 16.231 се новооткриени со пред-дијабетична состојба и дијабетес, 3.007 се со многу висок ризик, а 1.503 осигуреници се очекува да добијат дијабетес. Висок ризик од нефролошки заболувања е утврден кај 2.600 осигурени лица кај кои се очекува заболување во наредните 10 години, а од нив 1.300 лица ќе завршат на дијализа.

Резултатите од спроведените превентивни цели кај матичните лекари денеска на прес-конференција ги презентираа директорите на Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Сашо Стефаноски и Орхан Рамадани, кои истакнаа дека превентивните мерки биле спроведени со цел рано и навремено откривање на трите најчести незаразни заболувања: кардиоваскуларните, бубрежните заболувања и дијабетес мелитус, како и секундарна превенција на можните компликации од нив.