ВИДЕО: Најубавата божиќна песна од нашето детство

Објавено: среда, 6 јануари 2016 во 10:45
Spread the love
„Божиќна песна“ е изведена првпат во 1993 година на фестивалот „Златно славејче“. Музиката и аранжманот се на Кире Костов, текстот го напиша Љупчо Јакимовски, а песничката ја испеа Александра Кољозова.

najubava-bozikna-pesna

Тивка јануарска ноќ
на исток ѕвезда свети,
купив божиќно дрвце
сила и моќ ми вети

Тивок јануарска ден
радост и среќа точи,
на Христос роденден
празник за очи

Сега мирно течете води
вистина е, Христос се роди!
Луѓе гласно запејте
Христос се роди!

Седмојануарски ден
црковни ѕвона слушам,
дрвце божиќно на врата
спокој во секоја душа

Сега мирно течете води
вистина е, Христос се роди!
Луѓе гласно запејте
Христос се роди!