Поучна проказна: Видел сиромашно и гладно дете па го прашал Бог зошто тоа го дозволил…

Еднаш еден мудрец почнал да се сомнева во добрината на Бог. На тоа го натерала секојдневната слика во светот. Во една прилика тој забележал девојче во искинати алишта како се тресе од ладното среде зима.

Веднаш добил одговор на своето прашање:

“Можам! Те создадов тебе!”

Дали можеби е лекција за секој од нас? Бог смета на нас, дека ние кои имаме повеќе ќе помогнеме на оние кои имаат помалку!