ОТКРИТИЕ НА СТОЛЕТИЕТО: Русите создадоа вакцина која ги лечи сите болести!

Објавено: четврток, 10 декември 2015 во 21:43
Spread the love

Руските научници од градот Новосибирск открија нови ефикасни начини во борбата против ракот и инфективните болести, вклучувајќи ја сидата и туберкулозата.

Лекарите ги модифицирале дендритските ќелии, кои се дел од имуниот систем.

Директорот на Научноистражувачкиот институт за фундаментална и клиничка имунологија, Владимир Козлов вели дека лошото функционирање на имунитетот е еден од причините за заболување од сида, хапетит Б и туберкулоза.

Руските научници успеале да создадат вакцина врз база на дентриските келии. За време на лабораториските истражувања утврдено е дека модифицираните ќелии се спротиставуваат шест пати поактивно од обичните ќелии.

Вакцината ги помина клиничките испитувања – заболени од рак на дојка и јајници го примија лекот за време и после хемотерапија. Кај нив не се забележани непосакувани дејства, а освен тоа, пациентите не се обратија поради рецидивите на туморот.

Новиот лек е ефикасен и против хепатитот Б. Научниците сметаат дека најголема предност на вакцината е нејзината „прецизност“. Имено, таа делува само на заболените ќелии и не е штетна по здравите органи.