Црква во Грузија непристапна за посетители

На врвот на варовникот наречен Катски столб во Грузија се наоѓа една стара црква, на височина од 40 метри. Таа е посветена на Максим Исповедник, христијанскиот светец и создадена е како дом за пустиници.

crkvanakarpa

Комплексот, кој зафаќа 150 квадратни метри, се состои од урнатините на една мала црква, крипта, три пустински келии и винарска визба.

Самата црквата, која е непристапна за посетителите, се наоѓа на југоисточниот дел од столбот и долга е само 4,5 метри, а широка 3,5.

Археолозите со деталните истражувања заклучиле дека оваа црква подигната со одаи за пустиници била наменета за аскети.

Be the first to comment on "Црква во Грузија непристапна за посетители"

Напишете коментар

Your email address will not be published.