Религија


Свети бесребреници Козма и Дамјан – Вечни лекари на сиромашните

Светите бесребреници Козма и Дамјан Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во…
Запален затоа што не сакал да си ја промени верата – Свети Георгиј Кратовски

Пренос на моштите на свети Георгиј Кратовски Запален затоа што си ја сакал верата Свети Ѓорѓи Кратовски има силен култ не само во Кратовско туку…


Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (втор ден)

Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (втор ден) Новозаветната Педесетница е денот на славното исполнување на ветувањето за Христовото испраќање на Светиот Дух врз апостолите….Преподобен Теодосиј Киево-Печерски, oд најрана младост се предаваше на молитва и богомислие

Светите маченици Тимотеј и Мавра Судбината на овие прекрасни маченици, женик и невеста, е чудна. Дваесет дена по венчавката беа изведени на суд заради верата…