понеделник, 18 јуни 2018

Религија

Православни светители кои се празнуваат денес

Светиот маченик Лукилијан и со него: Клавдиј, Ипатиј, Дионисиј и девицата Паула Остарен како незнабожец и идолски жрец Лукилијан како белокос старец ја позна христијанската вистина и се крсти. Неговото обраќање во христијанство предизвика голема…


Свети Никита Исповедник – Беше особено милостив кон бедните и многу се грижеше за сираците и вдовиците

Свети Никита Исповедник, епископ Халкидонски Во младоста се одрече од светот и се оддалечи на монашки подвиг. Блескајќи со добродетелта како сонце, беше забележан од црковните старешини и воздигнат на архиерејскиот престол во Халкидон. Како…


Запален затоа што не сакал да си ја промени верата – Свети Георгиј Кратовски

Пренос на моштите на свети Георгиј Кратовски Запален затоа што си ја сакал верата Свети Ѓорѓи Кратовски има силен култ не само во Кратовско туку и на многу поширок простор. На 8 јуни по новиот…


Дали ова открие покажува како страдал Исус?: Костурот има дупка во стапалото, станува збор за многу редок доказ

Римскиот костур со дупка во стапалото, стар 2.000 години, укажува на мачењата кои биле применувани во Стар Рим, а се смета дека на овој начин бил убиен и Исус Христос. Пронајден во текот на ископувањето…


Имаше благодарна сила на чудотворство со која ги лекуваше сите болести – денеска се празнува овој свет апостол

Светиот апостол Андроник Еден од Седумдесеттемина. Роднина на Светиот апостол Павле, како што пишува самиот Павле (Рим. 16, 7), спомнувајќи ја и Света Јунија, помошничката на Андроник. Андроник беше поставен за епископ на Панонија, но…


Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (трет ден)

Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (трет ден) Новозаветната Педесетница е денот на славното исполнување на ветувањето за Христовото испраќање на Светиот Дух врз апостолите. Ова е крајно радосен, извонреден и утешителен настан. Куќата во…


Православни светители кои се празнуваат денес

Светиот пророк Исаија Овој голем пророк беше од царски род. Роден во Ерусалим од татко Амос, брат на јудејскиот цар Амасиј. Според големата Божествена благодат што беше во него, Исаија се удостои да Го види…


Светиот апостол и евангелист Јован – секоја година се креваше некоја прашина од неговиот гроб, од која се исцелуваа болни од разни болести

Светиот апостол и евангелист Јован Споменот на овој голем апостол и евангелист се празнува на 26 септември. А на 8 мај се споменува чудото пројавено на неговиот гроб. Имено, кога Јован имаше повеќе од сто…


Вознесение Христово – Спасовден

Вознесение Христово – Спасовден Четириесет дена по Воскресението, Спасителот го остварува она што го вети од почетокот. Се врати при Својот Отец за да Го испрати при учениците Духот на Вистината. Оттогаш Христос седи од…


Православни светители кои се празнуваат денес

Светите маченици Тимотеј и Мавра Судбината на овие прекрасни маченици, женик и невеста, е чудна. Дваесет дена по венчавката беа изведени на суд заради верата во Христос пред Тиавидскиот намесник Аријан, во времето на царот…