Македонија

Скандалозно: На Димитров му се допаѓа статусот „Србија ќе гори во пеколот“?! (ФОТО)

Сканадалозен потег на Никола Димитров кој може да предизвика дипломатски тензии со соседна Србија. Шефот на дипломатијата ставил знак дека му се допаѓа коментар на…

Повеќе

Екселенции, македонскиот јазик е историска реалност, факт, официјален јазик

Ваши екселенции, Ние, група македонски интелектуалци, јавно го изразуваме нашиот протест поради барањата и ултиматумите во Декларацијата на Собранието на Република Бугарија, кои и група…


Учениците од ,,Димитар Влахов“ со допир го запознаа претседателот Пендаровски (ВИДЕО)

,,Моите денешни гости, од училиштето ,,Димитар Влахов“, не потсетија колку е важно да гледаме со совеста и да се фокусираме на способностите. Задача ни е…Ивајло Дичев: За пактот со Хитлер нема што да се навредувам, треба да се срамиме

Ивајло Дичев професор по културна антропологија на Универзитетот во Софија и предавач на Универзитети во САД и Франција, е еден од луѓето од интелектуалниот свет…


Венецијанска комисија: Многу одредби од Законот за јазици ги надминуваат европските стандарди

„Многу одредби од Законот за јазици (од 2018 година) ги надминуваат европските стандарди дефинирани особено во Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства и Европската…

Девојче од Битола со оштетен вид ќе биде прв корисник на израелска иновација

Читање печатени и дигитали текстови, весници, книги, ресторански менија, знаци, етикети/декларации на производи, екрани на мобилни и компјутери… Ова на слепите и на лицата со…