Избор на уредникот


„Сега е Свет и Велик Пост“, видео-спот на Бигорски за првата великопосна песна

Изминатиов период во Бигорскиот манастир, изработен e нов видео запис, овој пат за првата великопосна песна (каланда) со наслов “Сега е Свет и Велик Пост”….


Научниците согласни: Безжичните слушалки можат да предизвикаат рак

пасно за здравјето се смета се што користи електромагнетска енергија на бранови од различен тип. “Bluetooth” функционира на еден облик кој вклучува радиобранови со ниска…


Што треба да се прави денес и следните денови од Велигденскиот пост?

Тоа е пост со повеќе имиња – повеќеимен пост. Се нарекува: Велигденски пост – затоа што завршува на Велигден и значи подготовка за Празникот. Воскресенски…


Дете муслиман, прозборе откако мајка му се поклони пред иконата на Богородица Брзопослушничка

Црквата „Свети Петнаесет Тивериополски свештеномаченици“ во Струмица од 13 март пред две години стана новиот Ерусалим за православните верници од Македонија, но и од земјите…


Животот беше и остана шведска маса, а човекот единственото животно што не го разбира поимот „доволно“

Постојано во колумниве ми се провлекува понекој идеолошки поим, иако сакам да пишувам за потрага по луѓе, во Диогенова смисла. Пред некоја колумна го спомнав…


Софија Куновски: Посветено на сите Мири, Тањи, Кираци, Милевки и слични

Збор-два за функционерите и роднините, (посветено на сите Мири, Тањи, Кираци, Милевки и слични) Неколку важни заклучоци произлегуваат од поведението на актуелните функционери, кога станува…


Дурловски: Се плашев за иднината на мојата земја и се уште се плашам дека државата ми ја украде татковината!

На 27 април 2017 ја испеав химната на Република Македонија и заминав со мојот син да гледам ракомет во спортската сала „Јане Сандански“. Откако видов…Свети Николај Јапонски – му ја донесе светлината на Православието на јапонскиот народ

Свети Николај Јапонски На крајот од Неговиот земен живот, нашиот Господ Исус Христос им заповеда на Своите ученици и апостоли: „Одете и научете ги сите…