Трактор робот без возач обработува ниви (ВИДЕО)

Сообраќајни знаци, раскрсници, семафори, пешаци, паркинг места, други автомобили во сообраќај… сето тоа се проблеми што мора да ги надминат автономните автомобили, доколку сакаме навистина да почнат да возат самостојно во нашите градови. Но, ако се преселиме надвор од градот и погледнеме на нивите – ниту еден од овие проблеми не постои, па донекаде е логично, колку и да е невообичаено, Џон Дир да испорача на овогодинешниот CES – автономен трактор.

Американскиот производител се пофали во Лас Вегас, на саемот за потрошувачка електроника, со целосно автономен земјоделски трактор кој е веќе подготвен за сериско производство, а треба да биде пуштен во продажба до крајот на годината. Тракторот е комбинација од нивниот модел 8R и технологијата TruSet за автоматско управување со приклучоците, како и GPS и технологијата за автономна контрола на возилото.

Мисија: да го нахрани светот

Овој трактор има мисија, како што наведуваат од John Deere, да го нахрани светот. Светското население ќе достигне околу 10 милијарди луѓе до 2050 година, што ќе ги зголеми потребите за храна за околу 50% во споредба со денес. Дополнително, земјоделците ќе се најдат во ситуација да мора да го зголемат производството и капацитетите без да имаат на располагање доволно работници. Дополнително, предизвик се климатските промени, варијациите во квалитетот на почвата, присуството на плевел и слично, па со сите овие предизвици земјоделците нема да можат да ја обработуваат земјата на идеален начин и во идеално време. Тука стапува во игра автоматизацијата во возењето трактор.

Автономниот трактор на John Deere е опремен со шест пара камери, кои снимаат 360 ° околу него, откриваат пречки и пресметуваат растојанија од нив. Сликата се обработува со помош на невронски мрежи и се контролира со трактор, GPR и вградената гео-ограда ја проверуваат нејзината моментална положба, со ниво на грешка помало од еден инч. Како таква, може да ја обработува земјата во секое време и секаде, 24 часа на ден по потреба.

Ќе им го олесни животот на земјоделците

За да ги искористат неговите можности за автономно возење и работа, сопствениците на тракторите мора да го донесат до посакуваното поле, а потоа да можат да ја напуштат кабината. Тие потоа ќе ја конфигурираат областа за геооградување (всушност подигаат виртуелни огради) преку мобилен телефон и ќе даваат команди.

Додека тракторот си ја врши работата, неговиот сопственик може непречено да си ги врши другите работи, а неговиот напредок ќе се следи и преку мобилен телефон. Таму во апликацијата ќе има можност да гледа фотографии, видео пренос од терен, како и сета телеметрија за да се увери дека тракторот го прави тоа што му е дадено и на вистински начин. Тие дури ќе можат да ги контролираат основните функции, да ја одредуваат, на пример, брзината или длабочината на орање и слично.