НАТО тестираше opyжје врз цивилното население: Американски новинар објави дел од скриениот извештај на ООН (ВИДЕО)

Дел од извештајот на шефот на Комисијата на ООН, Бакари Канте, од 1999 година за страшните последици од бомбардирањето на Србија, никогаш не бил официјално објавен, но делови од тој извештај дошле до јавноста благодарение на независниот американски новинар Роберт Jamesејмс Парсонс.

Обединетите нации соопштија на 5 јануари 2001 година дека „докази за радиоактивност се пронајдени во осум од вкупно 11 тестирани области во Космет“.

Поранешниот американски дипломат Ричард Холбрук патот меѓу Киев и Клин на Косово и Метохија го нарече „најопасниот пат во светот“.

Тоа беше во 90-тите години на минатиот век, кога во таа област се водеа жестоки битки меѓу српските сили и албанските терористи.

Во 1999 година, НАТО ја бомбардираше Србија со денови, вклучително и со ракети со ураниум.

Насочувајќи ги српските дефанзивни позиции, НАТО користеше и муниција со осиромашен ураниум.

ООН криеше извештај од јавноста во кој се наведува дека НАТО фрлил околу 10 тони осиромашен ураниум на Косово и Метохија за време на бомбардирањето .

Извештајот го состави шефот на мисијата за просторна програма на ООН, Бакари Канте.

Во извештајот се објаснува дека силите на НАТО бомбардирале во времето на сеидбата, а осиромашениот ураниум на квалитет от на воздухот, земјата и водата, што предизвикало во синџирот на исхрана. Затоа, идните генерации се изложени на зголемување на бројот на пациенти со рак и леукемија, спонтани абортуси и деформации на новороденчиња.

Дел од извештајот на шефот на Комисијата на ООН, Бакари Канте, од 1999 година за страшните последици од бомбардирањето на Србија, никогаш не бил официјално објавен.

Делови од тој извештај, сепак, стигнаа до јавноста благодарение на независниот американски новинар Роберт Џејмс Парсонс.

„Секоја важна цел во Србија за време на бомбардирањето на НАТО во 1999 година беше погодена со различни видови оружје. Еден од највисоките службеници на УНЕП (Програма за животна средина на ООН, чии експерти ги испитаа последиците од бомбардирањето) ми го потврди тоа. Тие, всушност, тестирале оружје врз цивилното население. Тоа е невидено воено злосторство“, рече Роберт Џејмс Парсонс, новинар кој објави таен извештај на ООН за последиците од бомбардирањето на НАТО врз СР Југославија.

Независниот новинар, чии написи за агресијата на НАТО беа објавени во неколку швајцарски дневни весници, како и францускиот „Монд“, вели дека тоа било прво во низата „хуманитарни“ интервенции што довеле до ужасно страдање, како што е оној што ја уништи Либија.

Парсонс е зачуден што Соединетите држави и НАТО одлучија да заспијат нација среде Европа со бомби со осиромашен ураниум.

Тој тврди дека во тоа време била спроведена страшна кампања во медиумите со цел да се сокријат катастрофалните последици од бомбардирањето и да се оправда нападот врз Југославија.

„Додека бомбардирањето сè уште траеше, тимот на УНЕП подготви прелиминарен извештај за хуманитарната катастрофа предизвикана од осиромашениот ураниум, но тој извештај никогаш не беше објавен официјално. Кога го објавив во весникот, јас и самиот бев под голем притисок поради тоа. Во тоа време сè уште постоеше живописно сеќавање на последиците што ги претрпеле американските војници поради употребата на муниција од ураниум во Заливската војна. НАТО не сакаше по секоја цена да дозволи разговор за осиромашен ураниум во Европа“, објасни Парсонс.

Според Парсонс, НАТО се обидел да ги спречи ООН да испратат тим истражувачи во Србија по војната. На крајот, беше направен компромис – тимот на ООН дојде во Србија, но тие не заминаа никаде без придружба на војници на НАТО.

Тие ги однеле исклучиво на места каде што не била користена муниција од ураниум или на локации што претходно ги исчистиле.

„Извештајот што беше составен после тоа е бесмислен. Западните медиуми воопшто не се занимаваа со овој проблем. Од некоја причина, тие едноставно слушаа што зборуваше портпаролот на НАТО Џејми Шеј “, рече Парсонс.

Сепак, службениците и војниците кои беа испратени на Косово и Метохија по бомбардирањето беа свесни за опасноста од радијација предизвикана од расфрланиот ураниум и за тоа како постои.

Парсонс го наведува примерот на холандски војници кои биле предупредени да не јадат ништо на Косово и Метохија надвор од воените бази каде се служела увезена храна.

„Не праќај бремени жени на Косово“

Фредерик Бартон, заменик висок комесар на ООН за бегалци, побара од Светската здравствена организација да направи студија за влијанието на муницијата со ураниум. Таа студија никогаш не беше завршена затоа што Меѓународната агенција за атомска енергија го искористи своето право да ја запре.

Сепак, еден руски професор од Светската здравствена организација му даде незавршен извештај на Бартон.После тоа, Бартон побара да не се испраќаат бремени жени на Косово и Метохија, како и да се воведе правило дека никој не може да биде испратен на тоа подрачје доколку не сакаат.

После тоа, Бартон остана без работа, иако веќе се сметаше за наследник на Садако Огата на чело на Комесаријатот, пренесува „ Искра“ .