ЧОВЕКОТ КОЈ ГО ПОБЕДИ СИСТЕМОТ: Ги победи кладилниците и стана милијардер (ВИДЕО)

Американецот Бил Бентер е веројатно единствениот милијардер во светот кој своето незамисливо богатство го стекнал со обложување. Овој генијалец успеа да го победи системот! Тој создаде алгоритам што го предвидува резултатот од трките со коњи и стана најпознатиот букмејкер во историјата.

Своето огромно математичко знаење го искористил за да се збогати со обложување.

Бентер поголемиот дел од своите 20-ти и 30-ти години ги поминал работејќи на компјутерски систем кој требало да го предвиди исходот на трките. Тој го направил системот земајќи ги предвид јавно достапните облози за обложувалниците каде се одржуваале трките, па, како што вели успеал да заработи околу 3 милиони долари за само една година.

Заедно со партнерот кој му помогнал да го направи кодот, кој зел предвид повеќе од 120 варијабли по коњ, двајцата го освоиле најголемиот џек пот во животот. Преку нивниот алгоритам, тие успеале да погодат „Tripl trio

За оние кои не знаат многу за обложувалниците, тоа е начин на обложување во кој играчот мора да ги погоди првите три коњи, по кој било редослед, во три различни трки. И, ако никој не победи, парите одат на следната трка. Во конкретниот случај, имало повеќе од 10 милиони можни комбинации, а Бентер и неговиот партнер успеале да го направат невозможното.

Бентер се интересирал за трки со коњи откако прочитал научен труд за тоа како да ги победи обложувалниците. Одлучил да му се посветина тоа  што е можно повеќе. Работел на систем што ќе ги победи обложувалниците и постојано го подобрувал.

Неговиот успех е вртоглав, за шест години успеал да заработи 50 милиони долари. Се разбира, тој морал да биде многу внимателен. Знаеше дека ако инвестира огромна сума пари на коњ, тоа лажно ќе ги намали неговите шанси, па можеби другите нема да се обложат на него. Поради тоа, тој имал цел тим кој плаќал помали суми на коњот, за да не го сврти вниманието кон себе. Се разбира, тоа функционирало, а тој никогаш не ги славел своите огромни добивки.

На почетокот на ноември 2001 година, Бентер ги победи обложувалниците. Падна славното „Tripl trio“. Добитката била над 16 000 000 долари!

Сепак, Бентер не сакал да ги земе сите тие пари, бидејќи тоа „не би било фер и спортски“. Тој само сакал да им докаже дека неговиот модел работи совршено. Тој им напишал писмо на сопствениците на обложувалницата во кое се наведува дека има добитно ливче, но не сака да го искешира.

Наскоро потоа се повлекол. Основал своја добротворна фондација, филантроп е и работи како го мотивациски предавач повремено.