Во јуни тестирање на вакцината за коронавирусот во Русија

До крајот на април ќе заврши тестирањето врз животните на прототипот на вакцината за новиот коронавирус, а пробните тестирања врз луѓето ќе почнат во почетокот на јуни, изјави Ринат Максјутов, генерален директор на Новосибирскиот истражувачки центар за вирологија во документарецот Опасен вирус емитуван на Росоја1.

Според неговите кажувања, испитувањата врз глувците и ласиците се веќе завршени, а сега па до крајот на месецов вакцината ќе се тестира врз нижи примати. Во Русија до сега има речиси 5.000 заразени и 333 починати пациенти од Ковид-19.