Исламска држава да се реорганизира и станува се посилна

Постојат големи индикации т.н. Исламска држава да се реорганизира во Ирак, две години откако ја изгубија последната територија во таа земја, пишуваат од Би-би-си.

Службата за известување на Курдите и Западот вели дека бројот на нападите на Исламската држава се зголемила.

Милитантите се сега повеќе оспособени и поопасни од Ал Каеда, тврдат курдските службеници за борба против тероризмот.

„Имаат подобра техника, тактика и многу повеќе пари. Можат да купат возило, оружје, храна и опрема. Технолошки се попаметни. Тие се како Ал Каеда на стероиди“ – рекол Талабан.

Тој истакнал дека на северот од Ирaк веќе 12 месеци работат напорно на градење на рушевини на калифатот. Со оглед на зголемената активност, тие мислат дека фазата на реизградба е завршена.

„Се наоѓаат во големите планински подрачја кои тамошните војски можат да ги контролираат. Се кријат во пештери и други скривалишта“ – рекол Талабан.

Само една патрола ги контролира подрачјата каде што се наоѓаат ИСИС.

Според извештаите, ID наводно се зајакнала со 100 нови борци кои ја преминале границата на Сирија, а меѓу нив имало и многу странци.

Курдската служба за известување тврди дека на подрачјето на Ирак постојат повеќе од 10.000 согласници на ID од кои најмалку 5.000 борци.

Терористичките активности во Ирак се зголемени, а постои срав дека ќе има нови напади и на Западот, заклучуваат од Би-би-си.