Лошата исхрана може да биде предизвикувач на рак

Исхраната има влијание во нашето здравје повеќе отколку што мислиме. Лошата исхрана може да биде предизвикувач на рак подеднакво исто како и алкохолот, покажаа резултатите од новите истражувања.

Во колкава мера навиките во исхраната влијаат на нашето здравје?
Научниците ова прашање го сфатија сериозно, а резултатите од истражувањата покажуваат дека лошата исхрана е заслужна за голем број од случаите на заболување од рак.

Истражувачите посебно издвоија седум причини за можни заболувања од рак: ниска количина на внесување на зеленчук и овошје, житарици и млечни производи, но и високо количество на внесување обработено и црвено месо и газирани сокови на база на шеќер.

„Ниското количество на консумирање на цели житарици се поврзува со најголемиот број случаи на заболени од рак во САД, а веднаш потоа следат недоволното внесување на млечни производи“ – изјавил д-р Занг.

Истражувачите исто така потсетуваат дека претходните студии докажале дека рак на дебелото црево директно се поврзува со внесувањето на обработено месо.

„Нашето истражување покажува дека бројот на новите случаи и тоа како се поврзува со лошата исхрана на светско ниво“ – заклучил д-р Занг.