ВИДЕО: Првпат снмимено ова чудо на Христовиот гроб – светиот оган можеше да го запали само патријархот

Првпат, окото на камерата го сними Благодатниот или Светиот оган во Ерусалим на Христовиот гроб.

Светиот оган секоја година се чека на исто место и во исто време – во црквата Воскресение на Исус Христос односно на Велика сабота претпладне.

Она што претставува вистинско чудо е што Оганот единствено може да го запали православниот патријарх.

Собраните верници држат по 33 свеќи кои симболизираат 33 години од Христовиот земен живот. За многумина нема место во црквата, па со чаови чекаат во црквениот двор, на топлото сонце.