Градоначалник за пример – За само девет месеци Општина Кочани успеа да ги врати сите долгови

За само девет месеци Општина Кочани успеа да ги врати сите долгови со што е надмината заканата за блокирање на сметката.

На свечената седница на Советот, градоначалникот Николчо Илијев реферираше за сработеното во изминатиот период, при што нагласи дека разрешувањето на задолженоста се случува првпат по скоро една деценија работа на локалната самоуправа.

– Еден од главните приоритети по преземањето на локалната власт ни беше да го вратиме наследениот долг од 76 милиони денари на основниот буџет и ако пред девет месеци стравувавме за начинот на негово сервисирање, денес гордо можеме да кажеме дека преку политиката на контрола на сите трошоци, финансиски ја консолидиравме Општината. Во моментот Кочани е една од ретките општини во регионот без долгови со салдо на сметката што е незамисливо за годините пред нас, истакна градоначалникот Илијев.

Водејќи се од начелото на транспарентност во јавните набавки, Илијев даде конкретен пример за заштеда преку строга контрола на трошоците, при што од првично планираните 11 улици за 2018 година, со ист паричен износ во моментот се градат 16 улици во сите населени места и во градот Кочани.

Посебен акцент Илијев стави на владеењето на правото, како една од основните заложби на оваа локална власт, а во делот на инспекциските служби најави зајакнување, се со цел да може соодветно да се одговори пред законите и прописите.

Детално, работењето во изминатиот период, градоначалникот Николчо Илијев го прикажа низ видеоматеријал.