среда, 25 април 2018
ВИДЕО: Се расположиме, спонтано се фанаме - Играеме оти изградиме автопат - Професор Хаџидедиќ: Лондон не се откажува од поделба на БиХ и на Македонија! - Шчербак: Не би сакале НАТО да го користи македонскиот народ како топовско месо - Хан очекува решениe за името во наредните две недели - Заев вели дека не верува - ВИДЕО: Викторија Лоба и раперот Тајзи, сношти го промовираа првиот дует - Премиерот Заев и Џорџ Робертсон (во живо) - „Политичарите се полуписмени и неуки, но се јунаци на нашето време“ - ВИДЕО: Спортист спречил масакр! Со голи раце скокнал на напаѓачот - "Ќе мора да се помачи за да ме убие" - Бачев ќе поднесе иницијатива Собранието да ја повлече одлуката на влада од 2008 година за признавање на Косово - Педофилски скандал: Висок функционер им ветувал светла иднина на сиромашни момчиња, а ги држел како сексуални робови

Македонците имаат најнегативно мислење за Косово, а најпозитивно за Србија

 

Во истражување на јавното мислење, спроведено преку телефонска анкета од страна на Институтот за политички истражувања од Скопје, на прашањето „Кое е вашето мислење за следниве држави“, поголемиот дел од граѓаните одговориле дека од земјите во соседството имаа најпозитивно мислење за Србија, а најнегативно за Косово.

33 отсто од испитаниците се изјасниле со оценка многу негативно кон Косово, а нешто помалку или 32 отсто одговориле дека имаат најнегативно мислење за Албанија. Што се однесува до Грција 28 отсто ја доживуваат многу негативно. Од друга страна многу позитивно мислење за Србија имаат 42 отсто од граѓаните. Најомилена земја од понудените на Македонците, пак, им е Германија.

На прашањето „дали сметате дека во моментов некоја држава претставува закана за Македонија“, поголемиот број, или 54 отсто одговорил со „не“. Мнозинството од оние кои одговорил со „да“, ја избрале Грција како земја која претставува најголема закана за Македонија.

На прашањето „ако треба да поминете една година надвор од Македонија, во која соседна држава би сакале да живеете“, најголем број или 27 отсто ја избрале Србија.

facebook_link