сабота, 21 јули 2018

Саудиски оџа: Жените имаат пола мозок и затоа не возат

 

На саудискиот свештеник Сад ал Хиџри му е забрането проповедање поради коментарот дека жените имаат четвртина мозок и оти не треба да им се дозволува да возат, соопшти саудиската Влада.

саудиска арабија

Хиџри изјави дека жените, кои вообичаено имаат половина мозок во однос на мажите, остануваат само со четвртина мозок кога одат да купуваат и поради тоа треба да им се забрани да возат.

Неговиот коментар предизвика лавина коментари на социјалните мрежи, каде активистките за човекови права го нападнаа и побараа негова суспензија, додека повеќето конзервативци го поддржаа.

facebook_link