среда, 25 април 2018
ВИДЕО: Се расположиме, спонтано се фанаме - Играеме оти изградиме автопат - Професор Хаџидедиќ: Лондон не се откажува од поделба на БиХ и на Македонија! - Шчербак: Не би сакале НАТО да го користи македонскиот народ како топовско месо - Хан очекува решениe за името во наредните две недели - Заев вели дека не верува - ВИДЕО: Викторија Лоба и раперот Тајзи, сношти го промовираа првиот дует - Премиерот Заев и Џорџ Робертсон (во живо) - „Политичарите се полуписмени и неуки, но се јунаци на нашето време“ - ВИДЕО: Спортист спречил масакр! Со голи раце скокнал на напаѓачот - "Ќе мора да се помачи за да ме убие" - Бачев ќе поднесе иницијатива Собранието да ја повлече одлуката на влада од 2008 година за признавање на Косово - Педофилски скандал: Висок функционер им ветувал светла иднина на сиромашни момчиња, а ги држел како сексуални робови

Решавање на најголемата мистерија на светот – Како се изградени пирамидите во Гиза

 

Работниците ќе ги натовареле блоковвите на древните бродови кои биле меѓусебно поврзани со јажиња, а потоа со бродовите пловеле низ каналите до внатрешноста на пристаништето, кое било оддалечено само неколку километри од пирамидата. Работниците всушност преку патот на каналот, го пренасочувале текот на реката Нил.

Иако веќе долго се знае дека гранитните блокови од кои се изградени пирамидите, се доопремени од Асван, 855 метри јужно од Гиза, а блоковите на варовник од Тура, осум километри понатаму, сепак археолозите не можеле да се согласат со тоа како градежниот материјал точно е транспортиран.

Остатоците од каналот се пронајдени под прашливото плато во Гиза, како и главниот базен во кој се вршени главните испораки.

Во извршувањето на проектот учествувале неколку илјадници луѓе.

facebook_link