Евангелие и икона ќе ја обиколуваат Вселената

Членот на новиот екипаж на Меѓународната вселенска станица (МВС),
рускиот космонаут Сергеј Рижиков, во Космосот со себе ќе понесе Евангелие, икона, писма од роднините и камења од планината Тавор. На прес конференцијата, космонаутот изјави дека екипажот го користи името „Тавор“, кое е дадено во чест на светата гора во Израил, каде што Христос се преобразил пред Своите ученици 40 дена пред Неговото Распетие. 

Останатите членови на екипажот со себе ќе понесат слики од семејствата, пријателите и неколку предмети кои ги поврзуваат со нивните студентски денови, како и фотографии од омилените спортски тимови. 

Вселенскиот брод „Сојуз MC – 02“ ќе стартува на 23 септември. Тој треба до МВС да ја достави листата на новиот екипаж на руски космонаути и астронаути на НАСА. Планираното времетраење на летот е 155 дена.