Научниците открија што им е заедничко на пушачите кои живеат долго!

Научниците долго време ги проучуваа пушачите кои живеат долго и забележале дека имаат нешто заедничко. Сите пушачи знаат дека поради оваа лоша навика си го ризикуваат здравјето. Сепак, и покрај тој ризик некои живеат навистина долго.

Американски научници открија дека пушачите кои доживуваат длабока старост, може да им се заблагодарат на гените.

Долговечните гени имовозможуваат на бидат отпорни на штетните материи во цигарите, но и воопшто од другите загадувања околу нас.

Оние кои имаат такви гени, исто така, 11 отсто се помали шансите да заболат од некој вид рак.

– Кај долговечните пушачи откривме ген, кој исто така го имаат и луѓето кои доживуваат длабока старост, а не се пушачи. Тие гени функционираат, така што постигнуваат брзо опоравување на клетките, – вели научникот Морган Левин за „Daily Mail“.