Бунт во затворот, Дајте го ваму монструмот да го заколеме!

Во затворот во Зајечар изби бунт на затворениците кога се расчу дека стигнува Владица Рајковиќ, монтрумот од Вратарница кој во саботата ѕверски ја силуваше и ја уби малечката Анѓелина Стефановиќ (3).

Затворениците се заканија дека ќе го унаказат и заколат монструмот штом ќе дојдат до него па Владица поради големиот безбедносен ризик е сместен само во келија и под строг надзор на чуварите.

Рајковиќ во понеделникот околу 22.30 часот по сослушувањето во зајечарскиот Виш суд е префрлен во притворската единица на општинскиот затвор.

Веста за доаѓањето на Рајковиќ брзо се проширила меѓу затворениците.

-Сите веднаш почнаа да викаат дека ќе го убијат ако го видат. Некои дури и побараа Владица да го сместат во нивната ќелија за да му приредат „добредојде“.

Тропале и викале дека ќе го силуваат, заколат…Ситуацијата била многу напната и мерките за безбедност биле на највисоко нивно, вели извор од затвор.т

Во Управата за извршување санкции не сакале да го коментираат бесот на затворенците. Рекле дека Рајковиќ е сам во ќелија и под 24-часовен чадзор од стражарите.

-Веднаш по доаѓањето во притворската единица е извршен прием и лекарски преглед. Рајковиќ е мирен, нормално јаде, спие и се придржува кон куќниот ред. За сега не оди да прошета од безбедносни причини. Бидејќи никој од роднините не му донел облека и средства за хигиена, Управата му го обезбедила тоа, велат од таму.

Да потсетиме Рајковиќ е уапсен откако ја силуваше, а потоа брутално ја уби тргодишната Анѓелина Стефановиќ.

Експертите кои разговарале со него велат дека има лесна ментална ретардација, но сепак дека бил свесен за своите постапки.

Малечката Анѓа е погребана денеска на локалните гробишта.