Преслабите манекенки во Франција ќе завршат во затвор!

Франција донесе нов закон според кој манекенките мораат да имаат лекарско уверение дека не се преслаби доколку сакаат да се занимаваат со мода, во спротивно можат да се соочат со казна до шест месеци затвор или 75 илјади евра казна, пренесуваат странските медиуми.

манекенки

Новиот закон кој го усвои францускиот парламент предвидува дека сите многу списанија мораат јасно да ги обележуваат сите фотографии на човечки тела кои поминале низ било каква корекција или фотошоп.

Франција сака на ваков начин да и наметне на модната индустија минимален индекс на телесна тежина која манекенките мора да ја имаат.

Мерките се воведуваат во рамките на националниот план за борба против анорелсија и булимија.